top of page
  • Writer's pictureAutonomija Dalmacija

LEGEN I-27-027 "Majke i kćeri"

Napisao: Vedran Bralić (1997.)

I ovog četvrtka donosimo vam seriju Legen, koju je HRT odbio snimiti, a za nju bile zainteresirane brojne europske TV kuće. Ovaj put je na redu treatment za 27. epizodu.

gostujući likovi:

  • Bartul Bertinni

  • Ian Godean

  • Sebastian Braduzzoro

  • Brittta Braduzzoro

  • Gaja Bertinni

  • Klara Ondričkova - pomoćnica doktoru

  • Mislav Bošković - doktor


PROLOG


1.   LEGEN – KUĆA KEGLEVIĆ – JUTRO

TEUTA spava. Probudi je kucanje. Pita se tko je u ovo doba.

Teuta se spusti niz stepenice i dođe do vrata kuće. Otvori vrata. Ispred nje je nasmiješeni OTON koji ju ljubazno pozdravi. Teuta ga ne želi vidjeti, a on je pita hoće li pustiti brata u kuću. Teuta ga pita što želi, pa Oton uđe u kuću i govori kako je došao vidjeti sestricu. Teuta mu ne vjeruje kako su brat i sestra te ga mrzi iz sve duše, i želi mu smrt. Oton ju je dovede pred ogledalo i pita vidi li fizičku sličnost. Slične crte lica, sličan nos, slične obrve, slična gađa… Samo što je ona žesnko, a on muško. I uz to, rođeni su na isti dan, isti mjesec, iste godine. Pretpostavlja kako je netko od njih par minuta stariji ili mlađi. Teuta prizna kako je to točno, ali negira kako su brat i sestra. Oton joj govori kako sada mora ići. Kad Oton ode, teuta se upita što ako je istina to što Oton govori.


ČIN I.

 

2.   ANIDARG - KUĆA BRADUZZORO – JUTRO

BRITTA ježi na krevetu. Pored nje sjedi SEBASTIAN koji pita Brittu je kako je. Ona govori kako joj je malo lakše nego sinoć. Sebastian pita kako se osijeća, pa Britta govori kako se osjeća super. Sebastian govori kako bez obzira na to, naće se ustati iz postelje dok se ne uvjeri kako je zbilja dobro. Britta govori kako se može ustati i kako će sve biti kako treba. Sebastian je odlučan i govori kako neće ustati dok joj on ne zapovijedi. Britta nije zadovoljna time. Sebastian se ustane i krene prema vratima sobe.

Sebastian uđe u blagovaonicu, gdje VICTOR sjedi zamišljen. Govori Sebastianu kako mu je žao ako je na bilo koji način prouzrokovao probleme u Brittinom zdravlju, pa Sebastian govori kako je u redu. Sve će biti dobro. Victoru se ne čini tako, pa Sebastian govori kako ga je strah za brittu. Victor ga bodri i govori kako zna kako mu je. Sebastianu je žao Marike. Zagrli Victora. Victor se odmakne i kaže Sebastianu kako ide po doktora. Pokupi se.

 

3.   LEGEN - KUĆA GAJE – DAN

JULIA kuha. Uzme začin no ispadne joj posudica iz ruke. Do nje dođe IAN i govori kako je u redu. Nije se ništa prosulo. Julia govori kako vidi. Ian pokupi posudicu i pita Juliju što je nervozna. Julia govori zbog onog momka u podrumu te nagovara Iana neka spasi momka iz podruma. Ian misli kako to nema smisla, jer pitanje je je li momak zarobljenik. Julia uporno misli kako je. Ian govori što ako ga i spase, što će biti s njima. Ako je stara zbilja ono što Julija misli, možda su i oni u problemu. Julia mu govori kako će spasiti momka i bježati od stare, jer je stara vještica, a njima se ne može vjerovati. Ian misli kako Julia pretjeruje. Julia kaže kako se sam uvjerio kako stara izvodi pokuse. Ian potvrdi i nerado pristane na Julijin plan.

 

4.   LEGEN - IMANJE ZANCCHI – DAN

Zuáne i Valent prolaze hodnikom. Dođu do vrata i šifrirano pokuca na njih. Vrata se otvore, pa Zuáne i Valent ulaze u sobu.

U sobi, Meira zatvori vrata za njima. Valenta zanima što su ih zvali, pa Elena koja sjedi na postelji pita gdje je Bartul. Zuáne govori kako je otišao kod Gaje nešto. Meita govori kako ih je zvala jer, zamuckuje, jer im ima reći nešto važno. Elena se nada kako ju Cornelio nije pronašao. Meira govori kako se ne radi o tome. Ali, isto je tako grozno. Valenta zanima o čemu se radi, pa Meira govori kako misli, ali nije sigurna, kako je Teuta njezina kći. Valent želi objašnjenje, no Meira ga ne može dati jer ga ne zna. To joj je rekla Teuta, a i pročitala je to u starom Cornelijevom dnevniku koji joj je dala Elena. Zuáne se pita kako može vjerovati Otonu. Elena govori kako je tu bubu u uho Teuti ubacio Oton. Zuáne misli kako je to dobro po njega, jer Teuta više neće imati vremena bakčati se s njegovom obitelji.

 

5.   ANIDARG - VILA BRADUZZORO – DAN

VICTOR ulazi u kuću, za njim ulazi MISLAVA Bošković i KLARA Ondričkovua. Dolazi SEBASTIAN koji se predstavi. Victor kaže Sebastianu kako je Mislav liječnik, a Klara njegova pomoćnica. Sebastian nesigurno kimne. Mislav pita u čemu je problem. Sebastian govori kako je njegova žena trudna i već par dana se osjeća loše. Ima bolove i ne zna što bi. Mislav bi odmah obišao Brittu.

Ulaze u sobu. BRITTA leži na krevetu, a Sebastian je nervozan, ne želi da Britta umre. Victor ga uvjerava kako nitko neće umrijeti. Mislav iz torbe izvadi stetoskop i govori Sebastianu i Victoru neka iziđu. 

Kada iziđu vani, Victor govori Sebastianu neka se ne brine, a na to Sebastian kaže da je njegova majka umrla kad je rodila njega. Iz sobe se začuje Mislav koji govori Klari neka donese čiste lancune i toplu vodu.

 

6.   LEGEN - CRKVA - DAN

TEUTA ulazi u crkvu. Umoči ruku u svetu vodu i prekrsti se. Prođe preko broda i sjedne na jednu od sjedalica. Do nje dolazi SVEĆENIK. Govori kako je popodnevna misa završila. Teuta to zna i govori kako traži oca Šimuna. Svećenik se predstavi kao novi župnik Zdenko i govori kako je stari otac Šimun dobio novi mandat u gradu Kinvorbudu. Teuta govori kako joj on možda ne može pomoći. Zdenko pita o čemu se radi. Teuta kaže kako nije sigurna može li on pomoći, jer… Zdenko ju prekine i govori kako može probati. Teuta kimne i zamoli Zdenka neka joj pokaže knjige rođenih iz 1876. Zdenko govori kako je to bilo prije 24 godine. Kaže kako će za sutra naći tu knjigu i zamoli Teutu neka dođe sutra u ovu uru. Teuta se zahvali i govori kako nije ni svjestan kako bi joj mogao pomoći.

 

7.   LEGEN - IMANJE ZANCCHI - NOĆ

ELENA stoji pored prozora u poluzamračenoj prostoriji i govori kako želi otići odavde. VALENT koji sjedi na krevetu je pita gdje bi otišla kada je još uvijek opasno. Elena govori kako bi mogla večeras s njim u dvorac na imanje njegova oca. Tamo ima jedna kućica u kojoj se krila kao djevojčica. Tamo ju nitko neće tražiti. Valent joj govori kako će morati ostati ovdje pod ključem još neko vrijeme. Elena je frustrirana i pita koliko još dugo će ostati ovdje. Valent govori sve dok ne bude sigurno. Elena pita za Bartula. Valent govori kako je Bartul dobro. Elena pita gdje  je, hoće ga vidjeti, pa Valent govori kako je kod bake. Lena je otišla s majkom izvan grada, Bartul je ostao kod bake pomoći joj. Elena govori kako i njoj treba pomoć. Valent zna. Elena govori kako on ništa ne zna i govori mu neka ode. Valent govori kako odlazi. Ustane se i ode. Na odlasku Elena zatvori vrata za Valentom.

CORNELIO koji se penje stepenicama primijeti to i sakrije se. Sada zna gdje je Elena, prokomentira Cornelio.

 

8.   LEGEN - KUĆA GAJE - NOĆ

U krevetu JULIA pita IANA je li smislio kako će oslobodit momka iz podruma. Ian govori kako nije. Julia misli kako opstruira njihov dogovor. Ian govori kako ne opstruira ništa, samo nije imao vremena. Tražio je posao. Julia govori kako mu vjeruje. Zamisli se i govori Ianu kako moraju napasti Gaju kako bi obranili momka iz podruma. Ian se pita zar nije pametnije samo uzeti momka i na taj ga način spasiti. Julia kaže kako nije, jer je stara vještica. Julia bi je napala s leđa, pa kad je onesposobe, tada spasiti momka. Ian se pita zašto o svemu tome ne porazgovarati s Gajom, no Julia govori kako bi tada i oni stradali, a ne samo momak, a ona želi biti živa još dugo. lan pristane na sve i komentira kako je predugo bila zatočena kod Dorije. Pita je što joj se tamo događalo. Julia govori kako ne bi vjerovao. On je moli neka mu ispriča. Julia počme pričati kako je za sve kriv Oton koji ju je na prevaru odveo u Oniro.


ČIN II.

 

9.   LEGEN - IMANJE ZANCCHI – JUTRO

CORNELIO skrivajući se prati Meiru koja ide hodnikom noseći pladanj s hranom. MEIRA dođe do vrata. Meira zastane i osvrne se. Nema nikoga. Šifrirano kuca na vrata. Otvara Elena. Cornelio se osmjehne. Sad je 100% siguran gdje se krije elena.

Meira uđe u sobu. Vidi nervoznu ELENU. Pita je što je bilo. Elena govori tetki kako više ne želi biti zatvorena. Meiri je jasno to i govori kako se mora još malo strpjeti želi li ostati živa. Elenu nije briga za to, želi vidjeti oca i majku i biti s Bartulom. Meira je svega toga svjesna, no moli Elenu za strpljenje. Elena će pokušati biti strpljiva. Ništa ne obećava. Meira je sada moli neka pojede nešto, tada će biti manje nervozna i trezvenije razmišljati. Elena govori kako će jest kad bude mogla ne sada.

 

10.  LEGEN - KUĆA BERTINNI – JUTRO

VALENT čupa travu iza kuće. ZUÁNE mu govori kako ne smije golim rukama čupat travu, može ga zmija ugrist. Valenta nije briga za zmiju i nastavi govoriti kako ga zabrinjava Elena. Zuáne pita zašto. Jučer se činila OK. Valent govori kako sve više pita za Bornu. Zuáne misli kako je to samo kurtoazija. Valent govori kako nije kurtoazija. Jučer mu je jasno dala do znanja kako želi biti s Bornom. Zastane i zamisli se. Zuáne pita je li dobro. Valent kaže kako mu se čini kako je sinoć, kada je odlazio od elene, na hodniku vidio Cornelioa. Zuáne se nada kako Cornelio nije primijetio njega i Elenu. Kada Valent kaže kako se i on nada tome, Zuáne kaže kako ne bi htio da mu zbog te princezice obitelj opet bude u opasnosti. Valent neće to dopustiti.

 

11.  LEGEN – CRKVA – DAN

Teuta dolazi do crkve. Ispred crve je Zdenko. Teuta popravi haljinu i dolazi do Zdenka. Zdenko je zamoli neka dođe s njim.

Otvaraju se vrata ureda, u prostoriju ulaze Zdenko i Teuta. Zdenko sjedne za stol i govori kako je našao knjigu iz 1876. Bila je prašnjava. Teuta pretspostavlja, ipak su prošle 24 godine. Zdenko pita što konkretno traži. Teuta govori kako bi ona ako nije problem sama pogledala. Zdenko govori kako joj… Teuta ga zamoli još jednom, jer se radi o osobnoj stvari. Neće ništa mijenjati. Zdenko govori kako je protiv pravila, ali joj ipak da knjigu rođenih neka pogleda. Teuta lista i kada ugleda kako joj je otac Dorian Lonza, a majka Meira Antonelli, uhvati se za glavu. Zatvori knjigu. Zdenko je posjedne i govori kako će joj donijeti vode, a Teuta ga zamoli neka napravi izvod iz matične knjige rodenih. Zdenko to učini.

 

12.  ANIDARG - KUĆA BRADUZZORO – DAN

SEBASTIAN i VICTOR sjede u blagovaonici i šute. Sebastian govori kako ga živcira ovo. Da bar zna što se događa. KLARA potrči ispred Sebastiana i Victora. Sebastian je pokuša zaustaviti, no ona potrči na drugu stranu. Sebastian je živčan. Victor ga smiruje i govori mu kako panikom neće ništa riješiti. Toga je i Sebastian svjestan, samo želi znati što se zbiva. Do njih dođe Klara i daje im instrumente i govori neka ih stave u toplu vodu koja će se stalno zagrijavati dok ona ne kaže da donesu. Victor će to napraviti dok Sebastian pita Klaru što se događa gore. Klara kaže kako je sve u redu. I Britta i beba su dobro, samo treba još malo vremena. Sebastian govori kako imaju vremena koliko žele samo da se ništa loše ne dogodi. Klara govori kako je sve u redu, neka ne brine. Sve je u savršenom redu. Kad Klara ode, Victor govori kako mu je rekao kako nema razloga za paniku. Sebastian ponovi kako je sve u redu.

 

13.  LEGEN - KUĆA BERTINNI - DAN

ZUÁNE uređuje kuću i pronađe pismo. Zuáne dođe do VALENTA i pita ga zna li kada je stiglo ovo pismo. Valent odgovori kako je stiglo prije par dana, ali mu je zaboravio reći u cijeloj zbrci oko elene. Valent pita od koga je, pa Zuáne kaže od njegove majke. Valent govori kako ima još jedno pismo od njega. Kaže kako je stiglo danas. Zuáne pita od koga, pa Valent govori od - neće vjerovati - Gabriela. Zuáne uzme pismo od Valenta. Doše do sjedalice i sjedne. Govori kako će pročitati majčino. Otvori ga. Kaže kako je majčin rukopis. Zuánina još jednom govori kako joj je žao što ih je napustila i kako se Lena dobro snašla u novoj sredini. Njoj je dobra plaća, bolja nego u dvorcu. Ima smještaj i hranu što joj se ne odbija od plaće. Lena će morati ponavljati godinu, jer je dosta propustila u Legenu. Pozdravlja ih sve. Valent ga pita hoće li otvoriti Gabrielovo pismo. Zuáne govori kako će to učiniti nasamo.

 

14.  LEGEN - KUĆA GAJE - NOĆ

GAJA postavlja stol za sebe, IANA i JULIU. Julia polako dođe do Gaje i pokuša lazanjurom opaliti Gaju po glavi. Gaja se odmakne, pa se Julia opali lazanjurom po nozi. Julia vrisne, pa Gaja pita što je bilo. Julia govori kako je htjela pitati gdje drži lazanjur, ali se opalila njime po koljenu. Ian posjedne Juliju i govori Gaji kako je Julija nekada smotana. Gaja govori kako će joj sredit nogu, ima ona neku mast s kojom će namazati mjesto na koje se udarila i stavit će joj zavoj. Sutra će biti kao nova. Julia kimne. Ian nije znao kako postoji takva mast. Gaja govori kako sama radi masti i lijekove. Ianu je to super i pita je li zarađuje od toga. Gaja potvrdi i kaže neka nikome ne govore to, jer je sudac Cornelio to zabranio. Ian kimne. Kad Gaja ode Julia govori kako će drugi put sigurno uspjeti. Ian joj govori kako ono što su vidjeli, nije bilo vještičarenje već farmacija. I on beze trave i kupi lijekove. Julia govori kako se ne može usporediti njega i staru.

 

15.  LEGEN - KUĆA KEGLEVIĆ – NOĆ

OTON dođe do Teutine kuće. Pokuca. Otvori mu TEUTA koja ga pišta u kuću. 

Oton uđe i pita zašto ga je zvala. Teuta govori kako zna kako je ona njegova sestra. Oton joj kaže neka se sjeti kako je ona njemu rekla kako mu je otac Dorian, a ne Cornelio. Teuta se toga sjeća. Oton objasni kako je otišao u crkvu i provjerio njezine riječi. Shvatio je kako je Dorian zbilja njegov otac, a tada je slučajno vidio i njezin list u knjizi rodenih. Vidio je isto: otac Dorian, majka Meira. Ne bi on to govorio tek tako. teuta to zna. Oton se pita znači li to kako je povjerovala u njegove riječi. Teuta to potvrdi i govori kako je bila u crkvi i da mu izvod. Otona zanima kako se osjećala kad se uvjerila u to. Teuta odgovori jebeno, a Oton odgovori kako se i on tako osjećao. Nasmiju se.


ČIN III.

 

16.  LEGEN - ZELENI PROPLANAK – JUTRO

VALENT prolazi hodnikom i ulazi u blagovaonicu.

U Blagovaonici, MEIRA se začudi što vidi Valenta. Valent govori Meiri kako neće okolišati i govori kako misli kako Elena ima pravo kada zahtijeva neka je maknu odavde. I Meira misli kako bi je trbali izvući, ali je još rano. Valent misli kako nije rano. Misli kako je neku večer, kada je izlazio iz elenine sobe, vidio Cornelija. Trebaju elenu sakriti na neko drugo mjesto ili je vratiti na imanje Antonellijevih. Meira nije sigurna.

 

17.  LEGEN - KUĆA GAJE – JUTRO

ZUÁNE ulazi u kuću i dolazi do GAJE. Gaji je drago što ga vidi. Zagrli ga i pita što on radi ovdje. Zuáne pita može li razgovarati s Bartulom. 

JULIA stoji na stepenicama i govori kako je ovaj lik već bio u kući. IAN ga pamti. Kada je otišao iz kuće, momka su strpali u podrum.

Gaja vodi Zuánea u podrum.

Julia i lan dodu do vrata podruma i slušaju.

Zuáne govori BARTULU kako je došlo majčino pismo i daje mu ga neka ga pročita. No Bartul krikne: "Ne!"

Julia komentira lanu, tko zna što mu rade.

 

18.  LEGEN - IMANJE ZANCCHI - DAN

Teuta i Oton ulaze u zimski vrt. Tamo je Meira koja zalijeva cvijeće. Oton se nakašlje, pa se Meira okrene. Začudi se otkud njih dvoje zajedno. Teuta govori kako ju je Oton nagovorio na razgovor s njom i pokaže joj izvod iz rodnog lista. Meira se zgrozi kad ga vidi. Teuti nije jasno zašto ih je lagala. Meira potvrdi kako nije lagala već nije znala kako ima kći. Teuta se nasmije i pita kako to nije znala da je rodila. Meira govori kako njezin brat nije htio da se vjenča za Doriana i da rodi. Ona je ipak rodila. Bila je omamljena eterom koji su joj stavili na nos. Nije znala koliko je točno djece rodila. Tek je u dnevniku koji joj je dala Elena, a dnevnik je Cornelijov, saznala kako ima kći i to nakon što je Teuta došla do nje i to joj rekla. Teuta ne vjeruje. Misli kako je Meira oduvijek znala kako joj je kći, ali je se odrekla. Meira plače.


19.  ANIDARG - KUĆA BRADUZZORO – DAN

VICTOR je nervozan i šetka se lijevo-desno. Govori kako doktor nije human jer ih drži u napetosti već treći dan, a SEBASTIAN naglasi kako je potrošio cijelu zalihu drva na grijanje instrumenata. Victor to zna. Pita Sebastiana što bi više volio imati muško ili žensko dijete. Sebastian govori kako to njemu nije bitno. Bitno mu je da je dijete živo i zdravo, odrasta u sretnom okruženju i ima ispunjen i sretan život. To je njemu najvažnije. Victor ga podrži. Dođe MISLAV i uzima instrumente. Govori kako mu je žao što su morali čekati. Govori kako je Britta napokon počela radati. Sebastian pita zašto je trajalo ovako dugo. Sebastian kaže kako se djetetu omotala pupčana vrpca oko vrata. Trebali su odmotati vrpcu kako bi dijete ostalo živo. Victor pita je li sada sve u redu, pa Sebastian govori kako je. 


20.  LEGEN - IMANJe ZANCCHI - DAN

CORNELIO ulazi u sobu. Tamo je OTON koji leži. Cornelio pita što radi. Oton mu govori kako mu se ne razgovara s njim. Cornelija to ne zanima i pita Otona zašto nije otišao do Yaesaulth, pa mu Oton govori da je imao važnijeg posla. Cornelio govori kako ne postoji važniji posao od pomaganja ocu. Oton govori kako ima masu drugi poslova od pomaganja njemu u njegovim prljavim nebitnim poslovima. Cornelio želi znati o čemu on govori, pa ga Oton govori kako je dugo za njega obavljao prljave poslove. Uz to, otišao je kod Nardellijevih kada je on ubio vlastitog brata radi prošiternja imanja. I na što se to svelo, na silovanu ženu koja je počinila samoubojstvo. Cornelio ga upozorni neka ne razgovara tako s ocem. Oton mu govori neka ne zaboravi kako on nema oca, jer su mu oca ubili i to nitko drugi nego on i njegova droca Teuta Keglević. Cornelio puhne ljuto, pa ga Oton upita gdje mu je majka, a Cornelio kaže kako spava. Oton ga tjera iz sobe.

 

21.  LEGEN - KUĆA KEGLEVIĆ – NOĆ

CORNELIO ude u kuću. TEUTA zatvori vrata za njim. Cornelio se izpričava Teuti što nije dolazio neko vrijeme. Teuta kaže kako nije bitno. Došao je sad. Cornelio je pokuša poljubit, no ona je flegma prema njemu. Cornelio se pita što se dogodilo, a ona kaže kako nije bitno, te ga pita zašto nije dolazio. Cornelio govori kako je uhodio Meiru i doznao gdje se krije Elena. Sada trebaju Meiru izvući iz dvorca kako bi mogli oteli Elenu. Teuta govori kako će se pobrinuti za tu malu kučku jer imaju one dvije o čemu razgovarati. Kad Cornelio upita o čemu to, Teuta odgovori kako to nisu njegove brige. Cornelio je sumnjičav.

 

22.  ANIDARG - KUĆA BRADUZZORO – NOĆ

VICTOR i SEBASTIAN sjede u poluzamračenoj blagovaonici. Začuje se dječji plač. Victor radosno zagrli Sebastiana i govori mu neka ide vidjeti dijete i ženu.

KLARA izade iz sobe i spusti se stepenicama do blagovaonice. Sebastian je zamoli za vizitu. Klara govori kako su i Britta i djevojčica dobro, ali ih Mislav još obraduje. Govori kako nije još vrijeme za vizitu. Govori kako je došla po još plahti. Victor će ih donijeti.


ČIN IV.

 

23.  LEGEN - POŠTANSKI URED – JUTRO

TEUTA ulazi u poštu i dođe do šaltera. Preda POŠTARICI pismo i zamoli je neka pošiljka odmah bude isporučena Meiri Antonelli-Zancchi. Poštarica će to učiniti ujutro. Teuta plati poštarici 10 talira da bude isporučeno do danas u podne. Poštarica joj kaže kako za taj novac može biti isporučeno za pola sata. Teuta je zadovoljna. Naglasi neka bude isporučeno Meiri Antonelli-Zancchi na ruke. Poštarica shvaća i govori kako će tako biti napravljeno.

 

24.  LEGEN - IMANJE ZANCCHI - JUTRO

DOSTAVLJAČ ulazi u dvorac i dolazi do MEIRE koja prolazi atrijem. Govori joj kako ima pismo za nju. Meira se zahvali. Kada ga otvori vidi kako je Teuta zove na razgovor sutra navečer. OTON dođe do nje i pita što je to. Meira govori kako je Teuta zove na razgovor. Otona zanima hoće li zaista ići, Meira kaže kako ne zna još, jer je situacija zbrkana, te mu govori kako nije smio dovesti Teutu na razgovor s njom. Oton govori kako nije pogriješio unatoč tome što Meira smatra kako ju je izdao. Oton se naljuti i pita kako nešto takvo uopće može pomisliti. Uvijek ju je branio od Cornelija, a ona njega sad optužuje. Meira kaže kako joj je žao, u što Oton ne vjeruje. Meiru je strah, jer misli kako se možda udružio sa Teutom i Cornelijom protiv nje. Oton misli kako je to hvala što ju je štitio i branio sve ove godine. Zahvali se i ode. Meira govori kako neće ići sutra ide sada do Teute.

 

25.  ANIDARG - KUĆA BRADUZZORO - DAN

VICTOR isprati MISLAVA i KLARU, pa Mislav govori ako bilo što zatreba neka se jave. Victor ih pozdravi i zatvori vrata za njima.

Victor uđe u sobu. Tamo su Britta i Sebastian, Britta u naručju drži DJETEŠCE. Kaže im kako je odlučila djevojčici dati ime Marika, po Mariki Godean. Victor joj zahvali. Sebastian uzme baby Mariku u ruke, odvede je na prozor i govori kako je sretan što u svojoj 40oj može imati svoje prvo dijete. Neka bude sretna. Victor govori kako će biti sretna. Britta zaplače od serće.

 

26.  LEGEN - IMANJE ZANCCHI – DAN

MEIRA kuca na vrata sobe.

OTON je unutra s ELENOM. Ustane se i propusti Meiru. Meira uđe u sobu i zatvori vrata za sobom. Govori Otonu kako joj je žao zbog njezih riječi od jutros, nije ga htjela povrijediti. Elena pita o čemu se radi, Oton ne zna što misliti. Ne želi biti iskorišten više nikada u životu. Meira to shvaća i zaista se kaje što ga je uvrijedila pitanjem radi li to za Teutu i Cornelija, no zadnjih mjeseci je naučila biti sumnjičava prema svima. Oton pita zar i prema sinu koji je neizmjerno voli. Meiri je isto teško i moli ga za razumijevanje. Oton prihvati izvinjenje. Meira govori kako joj treba uslugica. Neka čuva Elenu, jer će večeras otići do Teute. Oton obeća kako će ju čuvati. Kada Meira ode, elena pita o čemu se radi, pa Oton govori bolje da ne zna.

 

27.  LEGEN - KUĆA GAJE – DAN

GAJA sjedi za stolom u laboratoriju i radi pokuse. U prostoriju uđe JULIA i opali je lazanjurom po glavi. Gaja padne na pod.

Julia iziđe iz prostorije i dođe do IANA i govori mu kako je onesvijestila Gaju. Ian misli kako je ovo malo previše. Julia ga pita želi li osloboditi momka ili ne.

Ian i Julia idu u podrum, dođu do BARTULA i kažu kako znaju sve što se događa i da su ga došli spasiti. Bartul pita tko su oni, pa Ian govori kako će mu objasniti poslije. Neka ih slijedi. Bartul ide s njima.

 

28.  LEGEN - KUĆA KEGLEVIĆ – NOĆ

MEIRA dođe do vrata i pokuca. Otvara joj TEUTA. Meira govori kako zna kako ju je očekivala tek sutra, ali tu je. Teuta je pusti u kuću.

U kući, Meira pita zašto ju je zvala. Teuta kaže kako je nikada nije voljela, a sada još manje kad je doznala kako ih je tako brutalno odbila od sebe, a zvala ju je neka porazgovaraju o tome. Meira misli kako su sve rekle jedna drugoj i kako je nije odbila od sebe. Nije znala za nju. Kako neka žena ne zna što je rodila i koliko djece?, pita je Teuta. Meira se pravda kako joj je to već rekla, bila je omamljena i nije znala za sebe. Teuta nije sigurna u to. Nakon kraće neugodne stanke Meira kaže Teuti ako je ikada bude htjela prihvatiti kao majku, ona će joj bez obzira na sve njihove nesporazume to vrijeme pokušati nadoknaditi, i pokušati je zavoljeti. Teuta potvrdi kako je imala majku koju je ubio njezin brat. Može li to pokušati nadoknaditi. Meira govori kako ne može, ali može joj pokušati nadoknaditi tu prazninu s majkom.

 

29.  LEGEN - IMANJE ZANCCHI - NOĆ

CORNELIO prati OTONA. Oton dođe do sobe i šifrirano kuca. Otvori mu ELENA.

Oton uđe u sobu. Govori kako nema ništa za jesti. Elena govori kako je u redu. I onako nije gladna. Oton samo kimne. Elena primijeti kako nešto nije u redu. Pita što je bilo. Oton govori kako je zabrinut jer se Meira još nije vratila. Netko šifrirano kuca. Elena misli kako je Meira. Oton otvori. Cornelio ga opali šakom u stomak pa u glavu. Oton padne, elena da će pobjeći, pa je Cornelio opali šakom Elenu i ona se onesvijesti. Prebaci je preko ramena i iznese iz sobe. Corneliou ispadne rukavica.


ostali likovi:

  • Marika Braduzzoro - kći Sebastiana i Britte

  • Zdenko Bratoš - svećenik

  • poštarica

  • Dostavljač


KRAJ 27. EPIZODE

14 views

Recent Posts

See All
bottom of page