top of page
  • Writer's pictureAutonomija Dalmacija

Porez na samce – povratak u Jugoslaviju

Piše: Mikula Zancchi

Imate li više od 30 godina, samac ste i nemate djece? Niste ni invalid? Ako je tako tada hitno morate nešto poduzeti u svome životu. Inače ćete morati plaćati veći porez.

Ovo je vrlo stvaran prijedlog, koji se ogleda u prijedlogu zakona kojeg će na jesen Saboru predstaviti ekipa iz MOSTa I Domovinskog pokreta. Krajem prošlog tjedna podnijeli su Saboru dokument kojim se predviđa povećanje poreznih stopa za pojedince koji su samci, ili nemaju djecu, odnosno ne uzdržavaju bolesnog člana obitelji ili sami nisu invalidi.


Kako će to izgledati? Kao što znate, standardne stope poreza na dohodak iznose 20% (za mjesečnu netto zaradu nižu od 30.000 kn) i 30% (na mjesečnu netto zaradu veću od 30.000 Kn).


Prijedlogom zakona predlaže se povećanje stope za 20% za obveznike koji su navršili trideset godina života, samci su, nemaju djece, ne uzdržavaju bolesnog člana obitelji, osim kada je takav porezni obveznik invalid prve, druge ili treće skupine.


Ako imate troje ili četvero djece, od kojih je najmlađe navršilo tri godine, porezna stopa bi bila niža za 10% osnovice poreza na dohodak. Ako porezni obveznik ima petero ili više djece, od kojih je najmlađe navršilo tri godine života, porezna stopa iznosila bi 5% porezne osnovice.


Iskreno, svaka zakonodavna inicijativa za povećanje poreza u današnjoj stvarnosti izgleda kao pokušaj ismijavanja leša. A takva je inicijativa prilično dvojbena na pozadini drugih inicijativa prema kojima bi se stanovništvo moglo s većim razumijevanjem odnositi.


Da, godinama saborski zastupnici izbjegavaju uvođenje poreza na luksuz, a u parlament još ništa nije stiglo, kažu nam iz tajništva. Nitko već dugo nije spominjao relevantna postignuća i obećanja članova platforme Možemo. U međuvremenu, Zakon o porezu na luksuz slobodno prolaze između Vlade, Sabora i Pantovčaka, a tako da vlasnici luksuznih predmeta uopće ne brinu.


Zašto je tome tako? Zašto bi se uopće uvodio porez na luksuz kada se proračunske rupe mogu jednostavno sanirati na račun homoseksualnih osoba ili samohranih majki ili, na primjer, samca bez djece?


Osim toga, povećanje poreza za potonje neće pomoći u rješavanju demografskih problema u RH. Navodno su zastupnici, čuvši za nadrealna postignuća aktualnog premijera i njegove vlade, shvatili kako ova jadna državica ima tako visok životni standard i socijalnu zaštitu pa nevoljkost njenih građana za djecom zaslužuje kaznu?


Međutim, svi iz nekog razloga zaboravljaju kako je u RH, u pravilu, imati mnogo djece povezano sa siromaštvom. Međutim, Vlada i tajništvo Sabora i dalje dobivaju apsolutno apsurdne prijedloge, koji će na ovaj ili onaj način biti odbijeni.


Prvo, učinkovitost ovakog poreza vrlo je upitna. Prema autorima zakona, dodatni prihodi u proračun mogli bi iznositi 800 milijuna kuna zbog povećanja stope za osobe bez djece, a čini se kako to pokriva smanjenje tereta za obitelji s djecom.


Ovo je pristojan iznos, ali takve će inovacije zahtijevati značajne administrativne troškove. Vrlo zanimljivo: kako će se odrediti krug ljudi koji će biti oporezivani? Tako, primjerice, prijedlog zakona ne govori o obiteljima koje zbog zdravlja ne mogu imati djecu.


I opet, od neuvedenog poreza na nekretnine, koji je sadržan u Poreznom zakonu i nekoliko puta odgađan, također se očekuju značajni prihodi. No, nedavno je i sam predsjednica Odbora za financije i državni proračun Hrvatskog sabora, Grozdana Perić (HDZ) priznala kako za 500 milijuna koje ovaj porez može dati proračunu ima previše dodatnih troškova.


Pa ipak - ako je krpanje proračunskih rupa glavni cilj ovog poreza, kojim se nameće diskriminatorni odnos prema onima koji su samci ili nemaju djece, onda će možda zastupnici uzeti u obzir ideju nekih američkih ekonomista koji predlažu da se nametnu porez od $2 na svaki spolni odnos.


Drugo, paralelni cilj stimuliranja nataliteta također je hipotetski. Očito se to može učiniti i drugim racionalnim metodama, poput jačanja ekonomske slike zemlje, podizanje životnog standarda, boljih radnih uvjeta, visokim kaznama natjerati poslodavce da se drže zakonskih okvira, uvođenjem progresivne stope oporezivanja, socijalne zaštite obitelji. I porez na luksuz bi ovdje mogao dobro doći.


"U većini europskih zemalja ne postoje jednokratne isplate pri rođenju djeteta. No, roditelji dobivaju financijsku potporu s radnog mjesta, a često – mogućnost da dijete odgajaju kod kuće do određene dobi, uz zadržavanje posla. i plaću", rekla je regionalna izvršna direktorica Agram banke, Ljubica Budimir.


Uostalom, ovakvih drakonskih nameta u europskoj poslovnoj praksi nema, iako su se zemlje Starog svijeta dugo borile s niskim natalitetom.


Treće, očiti je napad na prava građana na slobodu izbora. Te metode su sudbina autoritarnih zemalja s niskim stupnjem društvenog razvoja. Poznato je kako se sličan "bachelor" porez primjenjivao 50ih XX. stoljeća u Jugoslaviji.


Inače, autori prijedloga zakona trebali bi vidjeti kako stanovništvo reagira na svoje potomstvo na društvenim mrežama. U petak je relevantna tema za korisnike Facebooka postala jedna od "top" - korisnici su bili iskreno "iznenađeni" i odabrali ne najtočnije izjave.


S obzirom na to, relevantne inicijative su u svakom slučaju osuđene na propast, jer nitko nije otkazao lojalnost vlasti uoči izbora. Iz istih je razloga, očito, u kantu za smeće stigao i zakon o uskraćivanju pomoći samohranim majkama.


Četvrto, ovdje se očito radi o pokušaju diskriminacije LGBTIQ+ populacije obzirom na to kako se ta populacija rijetko odlučuje na sklapanje braka (u Republici Hrvatskoj – životnog partnerstva) te posvajanja djece.


2013. imali smo protuustavni referendum o braku, a sada 9 godina poslije imamo protuustavan prijedlog o oporezivanju LGBTIQ+ populacije pod krinkom podizanja nataliteta.


Zaključno se nameće pitanje: zašto sponzorirati parlament? Tako je 2021. godine Sabor osigurao 780 milijuna proračunskih sredstava za svoj rad, a zauzvrat porezni obveznici dobivaju apsurdne i diskriminatorne zakonodavne inicijative.

79 views

Recent Posts

See All
bottom of page