top of page
  • Writer's pictureAutonomija Dalmacija

Za Dalmaciju najbitnija izmjena Ustava

Piše: Bruno Katić

Koordinator prodalmatinske inicijative DDF, Vedran Bralić izjavio je kako stanovnici Dalmacije žele početi raditi ono što bi se trebalo primijeniti na cjelokupnu Republiku Hrvatsku, a to je izmjena i dopuna Ustava RH.

„Ulazimo u kampanju s velikom ambicijom rješavanja onih problema koji uzrokuju sveopću propast Republike Hrvatske, prije svega Dalmacije i želimo zajedno s građanima napraviti odgovor za ustavnu reformu koja će Dalmaciju omogućiti reintegraciju i autonomiju“, rekao je Bralić.

 

Rekao je kako je Ustav Republike Hrvatska, posebno izmjene iz ljeta 1990. i sve kasnije izmjene i dopune temelj pogrešnog političkog i društvenog sustava u cijeloj državi i kako, ako DDF dobije podršku stanovnika Dalmacije, naredni mjeseci i godine mogu biti prilika i za rješenje problema ove regije.

 

„Nema ništa od izgradnje nove dalmatinske političke i građanske infrastrukture, rješavanja ekonomskih problema, zdravstvenog i mirovinskog sustava ili organizacije lokalnih samouprava ukoliko se ne izmijeni odnos prava i obaveza unutar cjelokupnog sustava Republike Hrvatske“, ukazao je Bralić.

 

Kako je naveo, stanovnici Dalmacije ne žele ozbiljan dio posla koji se mogu i moraju odvijati na regionalnoj razini prepusti onima koji nisu dovoljno politički snažni ili nisu dovoljno sposobni kako bi ga izvršili i ne želi saradnju ni koalicijom s bilo kojom političkom opcijom koja javno ili tajno radi protiv interesa Dalmacije i njezinih stanovnika, zbog toga što kroz takve suradnje i koalicije DDF ne bi mogao provesti svoju paletu ideju i politiku koji su dobri za Dalmaciju.

 

Bralić je ocijenio kako održani parlamentarni izbori kao i lokalni izbori koji će se odviti iduće godine održavaju i održavat će izrazitu antidalmatinsku, nedemokratsku te fašističku atmosferu kao i atmosferu straha koja najčešće dolazi iz najveće hrvatske političke opcije HDZ-a. Žalosno je to što, navodne lijeve stranke koje to nisu, Možemo, SDP, Socijaldemokrati i ostali, slijede isti narativ prema Dalmaciji.

 

Rekao je kako je ustavna reforma najvažnija reforma za Dalmaciju, jer prema političkim odlukama Ustavnog suda Republike Hrvatske, taj dokument više ne štiti građanske slobode, ljudska i manjinska prava, već konzervira dominaciju državnog aparata u društvu. Ovo znači kako Ustav nije u službi građana Republike Hrvatske već isključivo u službi državne vlasti.

 

„Izgleda kako je ustavno pravo pomiješano s upravnim pravom i tu mora doći do izmjene, jer je ustavno pravo ono koje štiti slobode, a ne državne službenike“, ocijenio je Bralić.

 

Dodao je kako će veliki uspeh biti ako DDF u predstojećoj predizbornoj kampanji uspije nametnuti temu izmjena i dopuna Ustava RH i temu rješavanja dalmatinskog pitanja kroz autonomije Dalmacije, jer je ona ovoj regiji donijela brz ekonomski napredak unutar novog političkog sustava.

 

Ovo nisu naši izbori

Koordinator prodalmatinske inicijative DDF, Vedran Bralić ocijenio je kako su netom završeni parlamentarni izbori koji su se održali u srijedu 17. travnja diskriminatorni i protuzakoniti, jer ne prepoznaje stvarnu izbornu volju Dalmacije i njezine autentične predstavnike na izborima, i poručio kako predstojeći lokalni izbori definitivno nisu naši izbori.

 

Bralić je iznio veliki niz dokaza o organiziranom dovođenju birača iz Hercegovine, fantomske birače i niz prijavljenih birača na kućnom broju 0.

 

Kako je naveo, diskriminacija se ogleda u činjenici što na izbornim listama nije bio niti jedan pripadnik dalmatske nacionalnosti, što se u 10 izbornih jedinica bira 140 zastupnika, a po aktualnom proporcionalnom sustavu, stranke su te koje kandidiraju zastupnike na objedinjenoj listi, dok su nositelji tih lista su lideri stranaka. To su samo neki od razloga zašto se DDF zalaže za većinski izborni sustav.

 

“Prijevremeni nametnuti parlamentarni izbori, koji su se održali u srijedu, definitivno nisu bili naši izbori. A to neće biti ni lokalni koji će se održati iduće godine. Unatoč tome, svakodnevno smo u kampanji za neke buduće izbore na kojima očekujemo pobjedu građanske Dalmacije, a ne došljaka iz Hercegovine koji žive na kućnom broju 0”, poručio je Bralić.

 

Naglasio je kako niti jedan zakon, uredba ili zaključak koji je donijet u Hrvatskom saboru, po svome sadržaju i primjeni nije bio po mjeri stanovnika Dalmacije, stoga je cijeli zakonodavni sustav diskriminatoran.

 

“Upravo suprotno, sve što smo dobili od institucija sustava Republike Hrvatske zadnje 34 godina za osnovni cilj je imalo poniženje te poništavanje Dalmacije kao i nasilnu otimačinu Zlatne regije i njezinih stanovnika“, upozorio je Bralić.

 

U priopćenju se dodaje kako će ova stranka pratiti predizbornu kampanju za europske, predsjedničke i lokalne izbore i sugerirati svojim članovima i simpatizerima za koga bi se mogli opredijeliti, stavljajući naglasak na opći interes Dalmacije.

21 views

Recent Posts

See All
bottom of page